Delphine Platteau


Delphine Marie Platteau werd in Velzeke-Ruddershove geboren op 3 augustus 1853. Zij was de dochter van Jan Constantin Platteau en Marie Virginie De Waele.
Zij huwde met Alphonsius Vander Stricht en kreeg met hem zeven kinderen. (klik hier voor meer informatie over het echtpaar Vander Stricht-Platteau in de rubriek "grafzerken") Zij baatte met haar echtgenoot eerst een kleine familiebrouwerij uit in Dikkele en later aan de Steendam in Gent, waar haar jongste twee kinderen werden geboren.
Delphine Platteau overleed te Gent op 4 november 1930 en werd begraven in het familiegraf op het Campo Santo van Sint-Amandsberg. Op het imposante grafmonument prijkt een portretmedaillon van haar, van de hand van Geo Verbanck. Het is door Verbanck gesigneerd, maar niet gedateerd. Het medaillon is gegoten in de bronsgieterij Vindevogel in Zwijnaarde. Delphine is als een naar rechts kijkende buste uitgewerkt, in driekwart profiel. De naam van de kunstenaar bevindt zich boven de rechterschouder. De naam van de bronsgieterij staat naast de linkerschouder.

 

Gegevens uit: CAPITEYN A., DECAVELE J., In Steen en Brons, van Leven en Dood, Gent, 1981, blz. 158-159 en uit de bevolkingsregisters van de Stad Gent, met dank aan de heer Philippe Debergh.

© Anthony Demey, Stichting Geo Verbanck, 15.10.2014

terug naar portretten