Hoe Geo Verbanck de gebroeders van Eyck eerde


Naar aanleiding van het van Eyckjaar 2020 (OMG! Van Eyck was here) in Gent brengt de Stichting Geo Verbanck een monografie uit over het monument dat in 1913 ter ere van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, de schilders van het wereldberoemde Lam Godsretabel, werd opgericht.

Het is een boek van 128 blz. geworden, formaat 17,5 X 25cm, met hardcover. Het hele verhaal vanaf de vondst van de grafsteen van Hubert van Eyck in de funderingen van een zijportaal in de Sint-Baafskathedraal in 1889 tot aan de oprichting van het grootse monument op de hoek van het Geraard de Duivelhof en het Maaseikplein, wordt erin verteld. Geen droge opsomming van feiten maar een boeiend verhaal dat ons met lantaarns laat afdalen in de slecht verlichte crypte van de Sint-Baafskathedraal op zoek naar het gebeente van Hubert van Eyck in half ingestorte grafkelders. We volgen de soms verhitte discussies tussen eminente historici en kunsthistorici over de authenticiteit van de grafsteen van Hubert van Eyck en jaren later over het feit of zijn jongere broer Jan wel een evenwaardige plaats in het huldemonument verdient. We zijn er getuige van hoe kanunniken niet erg opgezet zijn met het vele naakt, dat zowel in het eerste ontwerp van Julien Dillens te zien was als aan het definitieve monument van Geo Verbanck. We gaan op bezoek in het atelier van Geo Verbanck waar het een drukte van jewelste is en er met honderden kilo’s klei en gips een monument met niet minder dan 28 levensgrote menselijke figuren gecreëerd wordt. We ondergaan mee de stress die Verbanck en de organisatoren van de onthulling van het monument door de koning ervaren toen op het laatste moment bleek dat de bronsgieterij niet tijdig klaar geraakte. Toch is het monument op de afgesproken datum in zijn totaliteit onthuld … Hoe kon dat en is er niemand iets opgevallen?
Voor zijn verhaal heeft de auteur, kunsthistoricus Anthony Demey, zich gebaseerd op feiten die hij heeft geput uit de archieven van de stad Gent, van het bisdom, van de provincie, van de universiteitsbibliotheek, van het Koninklijk Paleis en van het Kadoc in Leuven. Hij heeft zijn boek geïllustreerd met schitterende oude foto’s, waarvan vele nog nooit werden gepubliceerd, en met prachtige nieuwe detailfoto’s die de karakteristieke mimiek van elk personage van het monument overduidelijk in beeld brengen.
Kortom, een uitgave van de Stichting Geo Verbanck om “U” tegen te zeggen.
Naast het boek brengt de Stichting ook twee brochures van 20 blz. uit met een samenvatting van het hele verhaal. De brochures bestaan in het Frans en in het Engels en zijn bedoeld voor toeristen die iets over het monument willen weten. Alvast een ideetje voor als u buitenlandse gasten op bezoek hebt.


Het boek kost 25,00 EUR (+ eventueel 6,00 EUR portkosten) en kan besteld worden bij de Stichting Geo Verbanck (autrique@glo.be).
De brochures kosten elk 5,00 EUR.