Josse VAN HOORICK (1892-1919)

 

Begraafplaats van Laken, graf 1782. Concessie verleend in 1922.

 

Het graf van d familie Joseph Van Hoorick (1864-1952) Mélanie Willaert (1868-1929) werd in 1922 opgericht na de dood van zoon Josse.
Joseph was eigenaar van de firma Horikson's-Works, gespecialiseerd in schoensmeer en gevestigd in Laken.
Op 24 januari 1922 stuurt hij de plannen voor de oprichting van het grafmonument in, met als commentaar: l'oeuvre est due à Messieurs Verbanck, sculpteur à Gand et Octave Van Rysselberghe, architecte à Bruxelles et sera digne de rehausser la valeur artistique du cimetière de Laeken.

De monumentale graftombe bevat een zwart granieten sarcofaag met korte stèle. Daartegen is een bronzen plaket van de hand van Geo Verbanck aangebracht, met de beeltenis van Josse, naar rechts kijkend. Op de sarcofaag zit een geknielde en treurende jonge vrouw, van kop tot teen gehuld in een gedrapeerd kleed. Het beeld is onderaan rechts gesigneerd door Geo Verbanck en 1922 gedateerd. Het werd gegoten in de Fonderie Verbeyst uit Brussel.

Octave Van Rysselberghe kwam uit een Gentse familie met aanzien. Zijn bekendste broers zijn de hoogleraar Julien, de pointillistische schilder Théo, en de architect Charles. Deze laatste werd stadsarchitect van Gent en professor aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Geo Verbanck was dus goed gekend door de familie Van Rysselberghe.

 

Gegevens uit: VANDERVELDE Cécilia, Les Champs de Repos de la Région Bruxelloise , Brussel 1997, blz. 554.

© Anthony Demey Stichting Geo Verbanck, 24.07.2007.